PL EN
kujawski separator
Salsa z ogorków kiszonych
February 2019

Wczoraj zrobiłam tzw. smalec z fasoli. Wiedziałam, że idealnie będzie pasować do niego ogórek kiszony (cóż za odkrycie). Plan był jeszcze taki, żeby dodać do tego czerwoną cebulę. A że na oliwę ostatnio mam chęć niebywałą... na salony wjechała salsa. Ge nial na!
czytaj więcej ...
kujawski separator
Mini donuty
February 2019

Uwielbiam urocze przekąski, małe kolorowe ciasteczka, kruche makaroniki, babeczki w wersji mini. Do tachkich słodkich przekąsek bez wątpienia należą też mini donuty :)  W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest super! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj, ciasto to przepis na pączki mojej babci.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Pączki serowe
February 2019

Szybki przepis na pączki serowe z twarogu. Nie ma drożdży i smażymy od razu po przygotowaniu. Leciutkie, puszyste z wyczuwalnym smakiem serka.

 

czytaj więcej ...
kujawski separator
Łopatka jagnięca z piekarnika - uczta smaków
February 2019

Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs szkoda, bo trudno osiągalne i stosunkowo drogie. Jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Prawdziwi koneserzy zachwycają się jego smakiem. Wystarczy raz skosztować, by przyłączyć się do ich grona.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Bakłażan, soczewica i pomarańcze
February 2019

Bardzo przyjemna sałatka, która łączy w sobie moje ulubione składniki.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Błyskawiczne pączki
February 2019


Przepis na te pączki widziałam już w ubiegłym roku ale jakoś tak nie mogłam się zebrać, by go wypróbować. Dopiero w weekend korzystając z wolnej chwili postanowiłam spróbować i wiecie co - rewelacja. Te pączusie robi się naprawdę błyskawicznie i są pyszne, a do tego nie przesłodzone i na pewno tysiąc razy lepsze od sklepowych.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Proste muffinki bananowe
February 2019

Dziś mam dla Was przepis inspirowany muffinami, które mój mąż pomimo mrozu przyniósł mi na wczesne śniadanie w Nowym Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem z piekarnika
February 2019


Pyszne, faszerowane ziemniaki, najpierw ugotowane w mundurkach, potem zapieczone w piekarniku. Przepis na farsz jest bardzo prosty i niesamowicie smaczny : ziemniaki, cebulka, boczek, ser i szczypiorek. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują i razem smakują doskonale!
czytaj więcej ...
kujawski separator
Drożdżowe muffinki z owocami i kruszonką
February 2019

czytaj więcej ...
kujawski separator
Włoskie gnocchi parmezanowe ręcznie robione
February 2019

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Na środku robimy dołek wsypujemy mąkę, ser, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałek i formujemy wałek. Tniemy na 2 cm kawałki i przeciągamy po widelcu tworząc rowek...
czytaj więcej ...
kujawski separator
Pączki nad pączkami! Na zakwasie pszennym. Lutowa Piekarnia
February 2019

Pączki na dwóch zaczynach – drożdżowym i zakwasowym – trzeba poświęcić im sporo uwagi, cierpliwości i czasu.
To ciasto, tak jak każde na drożdżach czy na zakwasie lubi, kiedy traktuje się je z czułością. Nie spiesz się więc z kolejnymi etapami, jeżeli chcesz wznieść się na pączkowe wyżyny! Postępuj cierpliwie i dobrze zaplanuj każdy etap powstawania ciasta. A potem pysznie nafaszeruj ciasto ulubionym nadzieniem i uważnie zlep pączki.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Pleśniak
February 2019

Pleśniak czyli klasyka sprzed lat . Niedawno moja mama upiekła na swoje imieniny pleśniaka, którego sporą porcję dostaliśmy na wynos. Mojej córce tak zasmakował babciny wypiek, że domagała się powtórki - w trybie pilnym :)
czytaj więcej ...
kujawski separator
Chałka
February 2019

Dziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w smaku i tak jest bajeczna :) Mi chałka najlepiej smakuje posmarowana masłem i podana z mlekiem – tak po prostu.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Kotlety pożarskie - pyszne
February 2019

Kotlety robi się z drobno siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami mieszanego z cielęciną. To, że są puszyste i delikatne to zasługa ubitej piany z białek. Smażymy je też na maśle klarowanym, dzięki któremu ich smak jest wyjątkowy :-)
czytaj więcej ...
kujawski separator
Ciasto Prasnalowe
February 2019

Ciasto Prasnalowe to biszkopt kakaowy, wiśnie, krem czekoladowy oraz śmietankowy i kakaowa beza. Przepyszne, wielowarstwowe ciasto o bogatym smaku.

 

Ciasto Pransnalowe może wydawać się nieco pracochłonne, ale bezę i biszkopt można upiec wcześniej. Bezę po upieczeniu koniecznie przechowuj w szczelnym pojemniku lub w zamkniętym piekarniki, aby nie chłonęła wilgoci.

czytaj więcej ...
kujawski separator
Krem z czosnku
February 2019


Rewelacyjna zupa na zimę! Jest niezwykle aromatyczna. Nie jest ostra czego można by się spodziewać po takiej ilości użytego czosnku. Jego smak jest wyraźnie wyczuwalny, ale łagodzą go ziemniaki i śmietanka. Świetnie smakuje z dodatkiem chrupiących grzanek
czytaj więcej ...
kujawski separator
Jak zrobić grzanki do zupy/sałatki?
February 2019

Małe, chrupiące grzanki to świetny dodatek do zup-kremów i sałatek. Dzisiaj pokazuję najłatwiejszy sposób na zrobienie takich grzanek. Wystarczy pokroić chleb i zapiec w piekarniku. Gotowe! :) Można użyć świeżego chleba lub czerstwego.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Koktajl z kaszą jaglaną, marchewką i dynią
February 2019

Uwielbiam śniadania w płynie, a dodatek kaszy do porannego koktajlu sprawia, że posiłek jest cięższy i bardzo syty, a koktajl gęsty i kremowy. Dodatkowo wodę możesz zastąpić mlekiem roślinnym, a koktajl będzie jeszcze bardziej pożywny.
Kaszę jaglaną najlepiej ugotować jednorazowo w większej ilości i sukcesywnie zużywać. Kilka dni bez problemu przetrzyma w lodówce.
czytaj więcej ...
kujawski separator
tort kokosowy
February 2019


Delikatnym i lekkim kremem z dodatkiem mleka kokosowego, przełożyłam tradycyjny puszysty biszkopt, nasączony ponczem z dodatkiem wody różanej. Woda różana jest bardzo popularnym składnikiem nie tylko kosmetyków, ale także słodyczy, szczególnie popularnym na Bliskim Wschodzie. Wyjątkowy smak tort zawdzięcza połączeniu tych dwóch egzotycznych smaków i aromatów, kokosa i róży.
czytaj więcej ...
kujawski separator
PIECZONE FAWORKI Z ŻURAWINĄ
February 2019

Jak tam Wasze przygotowania do Tłustego Czwartku ? Za mną już pieczenie... uwaga ! Po raz pierwszy w życiu - faworków. Z opinii testerów wyszły genialne 😄 Ale ocenę smaku pozostawiam Wam.
czytaj więcej ...

Google+