PL EN
kujawski separator
Porzeczkowiec
January 2019

Kremowe, leciutkie jak chmurka ciasto porzeczkowiec. Słodkie z odrobiną kwaśnego dżemu porzeczkowego. Idealne na urodziny lub przeróżne okazje rodzinne.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M
January 2019

Batat obieramy ze skóry i kroimy na kostki. Na patelnię wykładamy masło, czosnek pokrojony na kawałki, część tymianku i wsypujemy kostki batata. Podgrzewamy mieszając, aż batat zacznie się rozpadać. Rozdrabniamy go widelcem, dodajemy sól i pieprz i odstawiamy...
czytaj więcej ...
kujawski separator
Migdałowe ciasto pomarańczowe
January 2019

Pomarańcze dokładnie myjemy, zalewamy w całości wodą i gotujemy przez około 1,5 godz. do miękkości. Następnie studzimy.

 

Wystudzone pomarańcze miksujemy na gładki mus.

 

Jajka ubijamy z cukrem przez 8-10 minut na wysokich obrotach miksera na puszystą pianę...

czytaj więcej ...
kujawski separator
Panna cotta z nutą bazylii i cytryny z sosem truskawkowym
January 2019

Mleko i śmietankę zagotowujemy z 70 g cukru i skórką otartą z wyszorowanej cytryny. 

 

W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę i łączymy z resztą. Na koniec dodajemy olej Kujawski i mieszamy. Studzimy i przelewamy do 4 pucharków lub szklanek...

czytaj więcej ...
kujawski separator
Łabędzi puch z jabłkową galaretką
January 2019

Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Dusimy, aż zaczną się rozpadać. Do jeszcze ciepłych jabłek dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i wstawiamy do lodówki, aż jabłka zaczną tężeć...
czytaj więcej ...
kujawski separator
Brownie z bananami i solonym karmelem
January 2019

Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Smażymy na 25 ml Kujawskiego z obu stron, aż lekko zmiękną. Odstawiamy.

 

Masło, pozostały olej i czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną do połączenia się składników...

czytaj więcej ...
kujawski separator
Ekspresowy biszkopt z truskawkami i migdałami
January 2019

Jajka ubijamy z cukrem przez około 8 minut za pomocą miksera na wysokich obrotach.

 

Gdy piana jest jasna i gęsta, dodajemy przesianą mąkę ze skrobią ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy łopatką.

 

Na koniec dodajemy olej i ponownie bardzo ostrożnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy. Na wierzchu układamy cząstki truskawek i posypujemy obficie migdałami...

czytaj więcej ...
kujawski separator
Czekoladowy sernik na zimno na dyniowym spodzie
January 2019

200 g czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Do ciepłej czekolady stopniowo dodajemy twaróg, mieszając. Dodajemy cukier puder i 20 ml oleju z pestek dyni i dokładnie mieszamy. Masę serową przelewamy na schłodzony spód dyniowy...
czytaj więcej ...
kujawski separator
Pleśniak z orzechami, wiśniami i polewą czekoladową z nutą dyni
January 2019

czytaj więcej ...
kujawski separator
Bułeczki cynamonowe z lukrem dyniowym
January 2019

Rozwałkowane ciasto smarujemy miękkim masłem i oprószamy obficie cukrem trzcinowym i cynamonem. Rolujemy i kroimy ostrym nożem na 3-4-cm kawałki...
czytaj więcej ...
kujawski separator
Ciasteczka czekoladowe z solonym karmelem
January 2019

Dodajemy posiekaną czekoladę i pokrojone na kawałki krówki.

Schładzamy przez około 1 godzinę lub pozostawiamy na noc w lodówce.

 

Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczamy...

czytaj więcej ...
kujawski separator
Muszle makaronowe ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym
January 2019

Dzisiaj przepis na pyszne muszle faszerowane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne i szybkie danie, które powinno posmakować każdemu. U mnie nawet syn był zachwycony i zjadł solidną porcję :-)
czytaj więcej ...
kujawski separator
Chleb ‚same ziarna’ (bez zbóż & bez glutenu) / Gluten free multi grain bread.
January 2019

Kochani, kolejny ciekawy przepis wygrzebany z czeluści moich dysków :)
Chlebek same ziarna.
Banalny do zrobienia (potrzebna miska i łyżka do wymieszania składników :-) ), bardzo wysoko energetyczny, bez zbóż.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Rozgrzewająca herbata z pomarańczą i imbirem
January 2019

Najlepsza herbata na zimowe dni! Wspaniale pachnie pomarańczą i goździkami. Taka herbata nie tylko przyjemnie rozgrzeje, ale na pewno też poprawi nasze samopoczucie :).
czytaj więcej ...
kujawski separator
Rosół (bulion) - najzdrowsza zupa świata
January 2019

Rosół to klasyk kuchni polskiej i jak mawiały nasze babcie jest dobry na wszystko. I miały rację, bo ma działanie przeciwzapalne, rozgrzewające i stymulujące nasz układ odpornościowy. Niezastąpiony w sezonie zimowym ponieważ bulion łagodzi katar i kaszel oraz rozrzedza śluz ułatwiając jego odkrzuszanie, jednym słowem pomaga w walce z przeziębieniem.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Pączki z marmoladą
January 2019

Na początek oczywiście skoro karnawał to zapraszam na pączki.Te pączki robiłam kilka dni temu. Pyszne były.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Kotlety z kaszy jaglanej
January 2019

Kasza jaglana, po ugotowaniu jest bardzo plastyczna, można z niej kształtować zgrabne kotlety z dodatkiem ulubionych warzyw. Ja wybrałam korzeń selera, czosnek i cebulę. Kotlety smażymy krótko, do lekkiego zrumienienia.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Kokosowe chlebki roti
January 2019

Dziś propozycja dla niecierpliwych i zabieganych. Oto chlebki roti, znane głównie z kuchni hinduskiej. Robi się je niezwykle szybko, ponieważ nie wymagają dodatku drożdży, zakwasu, ani nawet proszku do pieczenia. Na Sri Lance można je posmakować także w wersji kokosowej. Nie trzeba wydawać kokosów, aby je przygotować, wystarczy 5 składników!
czytaj więcej ...
kujawski separator
Ryba po grecku (najlepsza)
January 2019

Przepis na rybę po grecku ponoć nie ma nic wspólnego z kuchnią grecką. No może te ryby... A ja poszłam jeszcze o krok dalej, dodałam kukurydze i paprykę, więc można by to danie nazwać nawet rybą po meksykańsku:) I nieważne, że już dawno po Wigilii, ponieważ ryba w takim wydaniu jest pyszna i smakuje każdemu niezależnie od pory roku.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Zrazy po nelsońsku
January 2019

Pochodzenie tej potrawy sięga XVIII wieku. Admirał Horatio Nelson opracowując plany wojenne, nic nie jadł. Zatroskany kucharz okrętowy przygotował te zrazy, by zaintrygować admirała. I udało mu się to. Są też inne źródła, które mówią, że jest to danie kuchni staropolskiej, a nazwa nie ma nic wspólnego z pochodzeniem - jak przysłowiowa ryba po grecku, czy śledzie po japońsku;-)
czytaj więcej ...

Google+