PL EN
kujawski separator
Tarta ze szparagami na cieście francuskim
May 2019

Prosta, smaczna tarta ze szparagami, pomidorkami koktajlowymi i serem mozzarella. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut :) (plus czas pieczenia około 20 minut!). Użyłam mozzarelli w plastrach, ale świetnie sprawdzi się również żółty ser. Polecam na wiosenno-letni obiad lub kolację.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Spiralne ciasto z pokrzywą i fetą. Fragment…
May 2019

Pokrzywę i natkę płuczę i osuszam na ręczniku kuchennym. Siekam. Fetę kruszę do miski. Dodaję pokrojoną pokrzywę i natkę, mieszam widelcem, doprawiam pieprzem. Uwaga! oryginalna grecka feta jest słona i nie potrzeba solić nadzienia. Rozwijam arkusz francuskiego ciasta i dzielę je na dwa kawałki za pomocą noża. Na każdym układam wałek z farszu i zwijam w  rulony.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Pesto z czosnku niedźwiedziego
May 2019

esto z bazylii chyba wszystkim jest dobrze znane. Jednak pesto można przygotować w zasadzie z każdej zielonej rośliny - natki pietruszki, rukoli, a nawet liści rzodkiewki. Dziś w roli głównej - czosnek niedźwiedzi! Wspaniały, wiosenny cud natury.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Ciasto piankowiec
May 2019

Ciasto piankowiec to rewelacyjny sposób na wykorzystanie białek. Wysokie, słodkie z kruchym spodem.

 

Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pianka z białek jest na zewnątrz chrupiącą, a wewnątrz mięciutka i piankowa.

czytaj więcej ...
kujawski separator
Surówka z ogórka w stylu azjatyckim – szybka i prosta
May 2019

Tym razem postawiłam na prostotę w czystej formie. Surówka składa się niemal w całości z ogórka gruntowego, bo takie właśnie lubię najbardziej i często stanowią podstawę moich posiłków oraz przekąsek. Ogórek pokroiłam niedbale w cienkie słupki i dodałam zaledwie kilka prostych przypraw. To, co otrzymałam to natomiast o wiele więcej niż zwyczajna surówka. Musicie tego koniecznie spróbować i zapewniam, że stanie się Waszą ulubioną już od pierwszego kęsa. 
czytaj więcej ...
kujawski separator
Kaczka po tajsku z makaronem ryżowym
May 2019

Dzisiaj przyrządziłam kaczkę na sposób azjatycki, to moja ulubiona kuchnia, jest nasycona delikatnym smakiem sosu sojowego, papryczki chili, szalotki, imbiru lub pasty z owoców tamaryndowca, kolendry i wielu innych wartościowych przypraw i składników 🙂
czytaj więcej ...
kujawski separator
Szparagi i woreczki szczęścia. Majowe śniadanie
May 2019

Szparagi blanszujemy na patelni na maśle klarowanym – 5 minut z obu stron. Przekładamy na talerze. Burraty rozrywamy na pół i kładziemy obok. Polewamy je oliwą i cytrynowym sokiem. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Gotowe!
czytaj więcej ...
kujawski separator
Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem
May 2019

… bo kto powiedział, że gofry są dobre tylko w wersji na słodko? Te, wytrawne, absolutnie podbiły serce całej naszej rodziny! Wyobraźcie sobie tylko super chrupiące gofry (to zasługa sera i jeszcze jednego składnika, o którym piszę poniżej), zapieczone od razu z chrupiącym boczkiem i ulubionymi dodatkami
czytaj więcej ...
kujawski separator
Sabih – izraelski street-food
May 2019

Każdy słyszał o falafelach i hummusie, ale nie każdy zna sabih! Prawdę mówiąc, ja sam to danie odkryłem niewiele przed wyjazdem do Izraela
czytaj więcej ...
kujawski separator
Kotlety z ciecierzycy
May 2019

Dzielę się z Wami przepisem, bo jest zdrowy i pyszny, a do tego możecie go podać też maluszkom w wersji mniej doprawionej. Taki kotlecik świetnie się sprawdzi przy rozszerzaniu diety metodą blw.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Tort Malakoff
May 2019

Austriacki tort malakoff bez pieczenia z kremem maślano-migdałowym na podłużnych biszkoptach. Lekki, puszysty i delikatny deser z odrobiną likieru pomarańczowego.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką
May 2019

Ciasto na maślance z kruszonką – to zdecydowanie mój numer jeden na liście wiosenno-letnich ciast ! Czy z truskawkami czy śliwkami smakuje zawsze wyśmienicie i szybko znika ze stołu.

Bo czy jest coś lepszego niż chrupiąca słodka kruszonka w połączeniu z puszystym ciastem i lekko kwaśnymi owocami ? 

czytaj więcej ...
kujawski separator
Ekspresowy kurczak teriyaki z ryżem
May 2019

Ekspresowa, uproszczona wersja klasycznego japońskiego dania – kurczaka w sosie teriyaki. W niespełna 15 minut przygotujecie kawałki mięsa w charakterystycznym słodko-słono-kwaśnym sosie. Tak przygotowanego kurczaka podaję z ryżem i warzywami gotowanymi na parze
czytaj więcej ...
kujawski separator
Owocowe trufle a'la rafaello
May 2019


Owocowe trufle a'la rafaello. Są pięknie pastelowe i cudownie owocowe w smaku.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Chleb Fendu. Majowa Piekarnia
May 2019

Francuski chleb Fendu bardzo dobrze skojarzył mi się z majem. Jest lekki, delikatny i wspaniale pasuje do ‚miodu’ z mniszka lekarskiego. Praca z tym chlebem jest przyjemna i nieskomplikowana, a przepis prowadzi prosto do sukcesu.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Chleb Fendu
May 2019

Wywodzi się on z Francji, a fendu znaczy‚ rozdzielony, przełamany’. Pieczono go z ciasta chlebowego charakterystycznego dla francuskiego chleba wiejskiego czyli pain de campagne.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Biszkopt z truskawkami – prosty i lekki
May 2019

Ten przepis na biszkopt z truskawkami to nic innego niż prosty i puszysty biszkopt, który z pominięciem truskawek można wykorzystać jako bazę do większości tortów. Kto jednak nie lubi takiego biszkoptu z pierwszymi polnymi truskawkami.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Miodowe kulki mocy
May 2019

W mojej miłości do zdrowych słodkości najczęściej sięgam po ciastka, ciasta i babeczki, od czasu do czasu tworzę jeszcze różne wersje serników na zimno, a przecież można jeszcze tak wiele inny rzeczy zrobić, zwłaszcza teraz kiedy robi się coraz cieplej i nie chce się włączać piekarnika. Zainspirowana instagramowymi zdjęciami przygotowałam "kulki mocy" pełne ziaren i bakalii osłodzone oryginalnym miodem Manuka
czytaj więcej ...
kujawski separator
Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami
May 2019

Na obiadek polecam Wam pyszną tartę z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami. Musiałam tym daniem dogodzić moim dwóm panom, bo jeden chciał coś z bakłażanem, a drugi koniecznie salami. Więc połączyłam oba składniki, dodałam pomidora i ser. Wyszła bardzo smaczna tarta, obaj panowie zadowoleni więc cel osiągnięty :-)
czytaj więcej ...
kujawski separator
Zupa – krem ze szparagów
May 2019

Szparagi są bogate w błonnik, są lekkostrawne i wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Co ważne, dla osób dbających o linię, szparagi nie są kaloryczne i są idealnie łatwe do przyrządzenia. Przykładem niech będzie ta prosta zupa – krem ze szparagów, na której przygotowanie wystarczy 30 minut
czytaj więcej ...

Google+