PL EN
kujawski separator
Klasyczna zupa ogonowa
February 2019

Zupa ogonowa to danie, któremu trzeba poświęcić trochę czasu. Wymaga ona bowiem dość długiego gotowania, chociaż samo przygotowanie nie jest trudne, ani pracochłonne. Wstawiamy więc do gara wszystko, co trzeba i przez większość czasu możemy o zupie niemal zupełnie zapomnieć.

 

czytaj więcej ...
kujawski separator
Bułeczki maślane z kruszonką
February 2019

Rewelacyjne maślane bułeczki z pyszną, słodką kruszonką. Piekę je regularnie i najczęściej jem z dodatkiem miodu lub dżemu. Pięknie pachną, są puszyste i mięciutkie. Idealne na słodkie śniadanie lub deser.

czytaj więcej ...
kujawski separator
MUFFINKI BAKALIOWE (bezglutenowe, wegańskie)
February 2019

Do dużej miski przesiewamy mąki, dodajemy gumę ksantenową, sodę i proszek oraz cukier. Do drugiej miski wlewamy mleko i dodajemy ocet - odstawiamy na chwilę.
Dodajemy mleko do suchych składników. Miksujemy. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Pączusie serowe - mini (Quarkbällchen)
February 2019

Pączusie serowe są bardzo proste do przygotowania. Przymierzałam się do przepisu od dawna, bardzo byłam ciekawa ich smaku.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Spiralne frytki z piekarnika
February 2019


Ziemniaki myjemy i nabijamy na namoczony patyczek. Dobrze naostrzonym nożem kroimy spiralę obracając patyczek w ręku.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Bagietka francuska
February 2019

Bonjour, mesdames et messieurs! Delikatnie zrumieniona, chrupiąca skórka i miękki miąższ pod nią, to atrybuty idealnej bagietki. Jest symbolem Francji, ale aby jej spróbować nie musicie koniecznie udać się w podróż do Paryża, bo możecie ją upiec w domu.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Kremowa zupa z pieczonej brukselki i porów z migdałami i chili. Dla Niej!
February 2019

Wracam późno do domu, mam chandrę lub czuję się nieswojo – odgrzewam bulion i siorbię z kubka!
Wracając do zupy, to do dzisiejszej wykorzystałam oczywiście gotowy warzywny bulion i brukselkę z zamrażarki.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Faworki Ćwierczakiewiczowej
February 2019

Faworki Ćwierczakiewiczowej z tego przepisu są bardzo kruche, leciutkie, idealne na tłusty czwartek. Przepis z książki kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

 

Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Warto użyć malaksera i rozdrobnić dokładnie.

 

czytaj więcej ...
kujawski separator
Naleśniki z twarogiem (na słodko)
February 2019


Naleśniki z twarogiem na słodko to dla wielu cudowny smak dzieciństwa. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Tak przygotowane naleśniki można podawać i na obiad i jako deser. Ja najbardziej lubię je jeść z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru lub ulubionego dżemu.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Surówka z pasternaku i jabłka
February 2019

Pasternak z wyglądu podobny do piertuszki, jednak zupełnie odmienny w smaku. Delikatny, słodkawy, lekko anyżkowy to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto wykorzystać jego zdrowotny potencjał.
Pasternak to doskonały materiał na super szybką surówkę. Ze słodko-kwaśnym jabłkiem i sosem jogurtowym smakuje wyśmienicie.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Prażona ciecierzyca po indyjsku – zdrowy zamiennik chipsów
February 2019

Cieciorka to moja miłość i mogłabym dodawać ją wszędzie. Ta prażona ciecierzyca po indyjsku będzie idealna jako dodatek do sałatek albo chrupak do filmu czy na imprezę.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
February 2019

Tym razem zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem. Wyszła w dechę.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Ryż z ciecierzycą i pomidorami
February 2019

Dzisiejsze danie jest mega proste a takie pyszne, że trudno uwierzyć, że ten smak pochodzi tak naprawdę tylko z trzech składników. Bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Ciasto Ananasek + film - Jak zrobić - Smakowite Dania
February 2019

Ciasto Ananasek to pyszny deser o finezyjnym i urzekającym smaku, składający się z biszkoptu, kremu budyniowego z ananasem i kokosowej bezy. Łatwość wykonania tego ciasta zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu.

 

czytaj więcej ...
kujawski separator
Zimowa pomidorowa z kminkiem i soczewicą | U stóp Benbulbena
February 2019

Dzisiaj królowała oryginalna pomidorówka z soczewicą i kminkiem, która udała się wybornie. Najmłodsza pociecha z zachwytu poprosiła, by zmienić hasło na lodówce (a było to hasło na temat słodyczy!) na zdanie „Mama gotuje pyszne zupki!”. Dla takiego wyróżnienia warto się starać.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Sos z sera pleśniowego
February 2019

Ser i jogurt miksujemy (niekoniecznie na gładki sos). Dodajemy sól, świeżo mielony pieprz i natkę. Mieszamy i wkładamy do lodówki.


czytaj więcej ...
kujawski separator
Strudel jabłkowy
February 2019

Chrupiące z wierzchu ciasto kryje jabłkowe nadzienie, a dodatek lodów czy sosu waniliowego czyni każdy kęs prawdziwą ucztą.
czytaj więcej ...
kujawski separator
Pieczone udka z kurczaka
February 2019


Pieczone udka z kurczaka to sposób na prosty, pyszny posiłek, który robi się prawie sam. Mięso należy zamarynować, odstawić na 2-3 godziny i upiec. Marynata jest najprostsza z możliwych : to mieszanka zwykłej słodkiej papryki z dodatkiem papryki wędzonej (nie rezygnujcie z niej, ona dodaje kurczakowi smaku).
czytaj więcej ...
kujawski separator
Zimowy koktajl z pasternakiem
February 2019

Koktajl z dodatkiem pasternaku to prawdziwa bomba witaminowa i jest pyszny, po prostu zmiksuj i pij na zdrowie! Polecam!
czytaj więcej ...
kujawski separator
Kurczak zapiekany w musztardowo-parmezanowej panierce | U stóp Benbulbena
February 2019

Przygotowany według poniższego przepisu wychodzi idealny – soczyste mięso w naprawdę chrupkiej panierce. Dodanie masła do bułki tartej sprawiło, że mięso nie wyschło, a japońskie panko gwarantuje wyjątkową chrupkość panierki. Do tego ostra musztarda i parmezan podkręcają smak tak, że za dodatek wystarczy garść egzotycznych sałat
czytaj więcej ...

Google+